"Pariskunnan ensikäynti" on nyt takana. Mun verikokeiden kontrollinäyte oli osoittanut aiemmat häikät virheellisiksi - mussa ei siis ole vikaa. Lääkäri katsoi läpi sperma-analyysin tulokset ja totesi, että huolestuttavaa siinä ei ole elävien siittiöiden vähäinen määrä (vaikka niitä on vain 3 %, niitä on silti miljoonia) vaan tilavuus. Labran lausunnossa oli suositus uusintanäytteeseen 2–3 kuukauden päästä ja samaa suositteli lääkärimmekin. Saimme siis lähetteen ja maksusitoumuksen uuteen analyysiin, aika pitää tilata itse. Tästä lähtien kokeet menevät kunnan piikkiin, ensimmäinen kerta piti maksaa itse.

Mun kohtu tsekattiin ultralla, ei mitään merkillistä. Roin kivekset tsekattiin, ei mitään merkillistä. Lyhyt haastattelu molemmille tai lähinnä Roin sairaushistoriaa sivuttiin; Roin tupakoinnista sanottiin, että olisi hyvä vähentää, mutta sitä ei tässä yhteydessä vaadita.

Tuomio: suoraan koeputkihedelmöitykseen! Sillä saataisiin paras tulos, kun parhaat siittiöt voitaisiin suoraan seuloa maljalle ja istuttaa vasta alkio suoraan minuun. Toisaalta tilanne jäi nyt vielä hieman auki. Ensin katsotaan toisen sperma-analyysin tulos: mikäli se on merkittävästi muuttunut (huonompaan), voidaan joutua ottamaan vielä verikokeet Roilta. Jos taas muutos on parempaan, tilannetta pitää arvioida uudestaan. Joka tapauksessa nimemme lisättiin jo IVF-jonoon, joka on puolen vuoden mittainen. Menee siis ensi kevääseen. Seuraavan lääkäriajan hoitosuunnitteluun voin varata sitten, kun sperma-analyysin tulos on selvillä.

Mä oon tosi tyytyväinen lääkäriimme. Hän oli iloinen ja kannustava, mutta kuitenkin realistinen. Hän rohkaisi kyselemään, ja niin kyllä teimmekin: oli puhetta käytännöistä, kivuista, sairauslomista, rahasta. Päällisin puolin lääkärikeikasta jäi hyvä maku, mitään epäselvyyksiä prosessin suhteen ei tainnut jäädä. Tosin mun päässä myllää nyt todella - siitä lisää myöhemmin.