Eilen kävimme Roin kanssa niskaturvotusultrassa (tai niskapoimu-ultrassa, mistä lyhenne np-ultra). Aiemmin musta oli jo otettu veriseula, joka yhdessä ultran kanssa kertoisi, millä todennäköisyydellä lapsellamme saattaa olla kehityshäiriö (lähinnä kai Down-lapsia tällä seurannalla kartoitetaan). Etukäteen en osannut jännittää ollenkaan.

Eka ultrattiin vatsan päältä. Kuviin saatiin hienosti koko kaveri: pää, aivot, kroppa, raajat – kaikki paikoillaan. Niskaturvotus tästä mitattuna antoi tulokseksi 0,8 mm.

Sitten ultraus sisäkautta. Kätilö esitteli vauvamme joka kulmasta. Selvä linssilude: tarjosi naamaa joka kuvaan, mistä kätilökin oli riemuissaan. Niskaturvotus mitattiin parikin kertaa: 0,6 ja 0,9. Kuulemma riskiraja olisi 2,3 mm, joten sen suhteen ei ole hätää.

Muitakin mittoja otettiin, pääperämitaksi saatiin 5,6 senttiä, joten arvio koko pituudesta oli n. 9 senttiä. Sen verran eläväinen ja kiemurteleva kaveri siellä vatsassa oli, että kokonaismittaa ei saatu. Pää oli kuulemma pienehkö, mutta normaalin rajoissa. Sen sijaan napanuora oli turhan paksu. Sikiöllä kuulemma suolet voivat työntyä napanuoraan ja se on kai normaaliakin, mutta niiden pitäisi myös palautua takaisin mahaan. Näillä viikoilla ei kuvasta voinut vielä päätellä, onko nuora ohenemassa (kuvasta mitattuna se ylitti juuri normaalin ylärajan), joten sain uuden varmistavan lääkäriultra-ajan ensi viikolle. En tiedä, pitäisikö asiasta olla huolissaan – kätilö vaan toisteli, että tämä on hyvä tsekata ensi viikolla.

Tietokonelaskelmien mukaan (kun otettiin huomioon mun ikä, veriseula ja ultramittaukset) todennäköisyys saada kehityshäiriöinen lapsi on 1:7900. Riskiraja olisi 1:250, joten mitään huolta tämän suhteen ei kuulemma ole. Ultrassa näkyi, miten kaikki oleellinen oli paikoillaan: saimme nähdä leuan, otsan, silmät, toisen korvalehden, jalat, kädet, sydämen, virtsarakon, vatsan, munuaiset.

Oli se vaan ihmeellistä! Roikin hämmästeli, miten iso vauva jo on ja miten hienosti kuvista kaikki näkyi. Kai sekin kohta alkaa tajuta, mistä tässä kaikessa on kysymys: meille tulee vauva! Roi sanoi, että oli yrittänyt bongailla kuvista munia, mutta eipä niitä taida niistä vielä nähdä. :D Olemme aiemmin jutelleet, haluammeko tietää sukupuolen etukäteen: minä haluaisin, Roi ei.

Laskettu aika muuten tarkentui samaksi, joka oli neuvolassa annettu, eli päivällä aiemmaksi kuin itse olin nettilaskurista saanut. Tästä syystä viikoissa ollaan päivä edellä aiemmista merkinnöistäni. Aiemmin maanantai oli aina nollapäivä, nyt se on päivä +1.

viikot: 12+3